De gamle kartofler smager ikke nær så godt som de nye. Og så er de faktisk heller ikke ligeså sunde. Nye kartofler indeholder flere vitaminer og mineraler end gamle kartofler, især C-vitamin. Derfor er det nu, du skal spise løs.
De grønne og spirede kartofler må du ikke spise. De indeholder nemlig giftstoffer, der ikke går væk ved kogning. Giftstofferne kan bl.a. give mavekramper, kvalme, opkastning og diarré.
Der findes rigtig mange forskellige kartoffelsorter – over 1.000, så der er noget for enhver smag.
Nogle er gode til kogning (Ditta), andre smager godt kolde i salater (Asparges) og andre bliver til en lækker mos (Belana). Vi har valgt sorten Solist, som er en meget tidlig, fast og velsmagende sort. Den er en meget tidlig sort, og den egner sig derfor godt som for-sommerens ”nye kartofler” med salt og en smørklat på.
OPBEVARING OG HOLDBARHED
Nye kartofler har kort holdbarhed og bliver blødere i løbet af få dage. Opbevar knoldene mørkt, køligt og tørt. De skal have mulighed for at ånde – f.eks. i en papirpose. De har ikke godt af at komme i køleskabet, da der er for fugtigt.